Miben lehetünk segítségére? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Minden megkeresésre 2 munkanapon belül válaszolunk.

Az evezés hasznossága

Az evező gép népszerű a vendégek és az edzőterem tulajdonosok körében egyaránt.

 

A legtöbb kardio géphez hasonlóan az evező gépek is régóta jelen vannak a termekben, de az utóbbi években a népszerűségük jelentősen megnőtt. Különösen azóta, hogy a CrossFit az evezõgépeket beiktatta az edzéseibe és széles körű ismeretséget szerzett a CrossFit rendezvények által. Az evezés divatos! A legújabb Heat szériás Evező gépek innovatív funkciókkal rendelkeznek, amelyek sokféle fitneszkörnyezetbe beleillenek, és mind a vendégek, mind a fitneszterem tulajdonosoknak hasznosak.

Az evezés nagyszerű testedzés; közben csekély az izületekre ható megterhelés, ugyanakkor nagy kalóriafelhasználású mozgás. Nagyon sok izomcsoportot dolgoztat meg a húzásokhoz, valójában a test izmainak körülbelül 85%-át. Ezért remek eszköz azok számára, akik kerülik az izületek terhelését:  mobilizáláshoz vagy rehabilitációs célra, vagy aktív idős emberek számára, akik olyan testmozgást keresnek, amely ízületkímélően segíti az izmok erősítését. Mivel ez egy sokoldalú gép, sok előnye van az edzőterem tulajdonosok számára is. Az evező gép lehet például a kiscsoportos edzés része, vagy a kardio részleg egyik darabja is lehet az edzőteremben. A Heat Rowers szállítófogantyúja megkönnyíti, hogy az evező gép bármikor és bárhová áthelyezhető legyen.

Az evező gépeket jelenleg sokféleképpen használják; megjelennek a CrossFit arénában, eszközei lehetnek egy HIIT csoportos órának, egy steady-state aerob állóképességi edzésnek vagy akár intervall edzésnek. A Heat széria evező gépei nem kivételek ezalól. Mindkét evező gép 100 ellenállási szinttel rendelkezik, a statikus levegő- és mágneses ellenállást – egy forgatható állítógombbal – a kívánt mozgás jellegéhez könnyen hozzá lehet állítani. Az intuitív LCD konzolon megjelenő edzésértékek és az előre programozott edzések lehetővé teszi az oktatók számára, hogy kiscsoportos edzésbe is használják, valamint önállóan is pofon egyszerűen lehet rajta edzeni: céledzések, távolság, idő, kalória és intervallum alapú edzések is elérhetőek. A Heat Performance Row a ICG kerékpárokról már jól ismert TFT 2.0 konzollal rendelkezik. Speciálisan az evezőkre fejlesztett  Verseny, Távolág és Verseny a barátokkal programokat is tartalmaz.  A Coach by Color® technológia szórakoztató és vonzó módon jelez vissza a felhasználónak az edzés közbeni teljesítményről, lehet vele versenyezni vagy egy kiscsoportos edzés során is használható ez a funkció, egy intenzív, teljesítményalapú edzéshez. Az egyetlen kattintással kioldható racsnis lábpántok nagy előnyt jelentenek a köredzéseken, mivel lerövidítik az állomások közötti átállási időt.

Köztudott, hogy az evezésnek számos kedvező fizikai hatása van, legfőbb az oxigénfelvevő képesség javulása, és a felsőtest izomzatának fejlődése, de a felhasználó az alsó test erejét és állóképességét is növeli, hiszen a lábak jelentik az evezés ütemének fő hajtóerejét. Az evezés során körülbelül 60%-ban az alsó testet, 30%-ban a Core izomzatot és 10%-ban a felsőtestet használjuk.Ha az evezőgépek fitneszprogramban elfoglalt helyét keresed, ha edző termi oktató vagy egyéni felhasználó vagy, aki teljes körű edzésre vágyik, tökéletes választás az evező gép. Legfőbb tényező egy evező gép kiválasztásnál a testtartás és a formai kialakítás. Minél ideálisabb az evezés biomechanikája (ahogyan a test mozog a húzások alatt), annál jobb lesz a hatékonysága a mozgásnak. Ha nem akarja pazarolni az energiát a nem elég hatékony mozgásra, a kiválasztásnál erre különösen figyeljen. A következő blogunk a helyes evezési technikát érinti, ezért kövessen minket a friss információkért.

Megfelelő technikával az evezés segít megerősíteni a Core izomzatot, a hátsó izomláncot (posterior chain) és javítja a testtartást. Ez manapság különösen fontos, amikor a becslések szerint akár napi 9,5 órát üléssel töltünk, ezért remek megoldás bármilyen edzéstervbe beleilleszteni az üléssel kapcsolatos egészségkárosító hatások ellensúlyozására.

Összefoglalva az okok, amelyek miatt az evező gépet az edzésprogramhoz felhasználni vagy az edző termi választékhoz tenni:

  • Tökéletes kombináció: Alacsony terhelés magas kalória felhasználással
  • Extrém sokoldalúság
  • Teljes testedzés
  • Testtartás javítás

Tudni akarod, hogy melyik evezőgép illik hozzád a legjobban? Kattints az alábbi gombra: