Miben lehetünk segítségére? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Minden megkeresésre 2 munkanapon belül válaszolunk.

A lapos has titkos receptje

A lapos has titkos receptje: Bevált gyakorlatok és tippek

A lapos has töretlenül hódít a fitnesz világában, és sokaknak elérendő célként lebeg a szemük előtt. Bár nincsen egyetlen csodamódszer a hasi zsír eltávolítására, korántsem lehetetlen küldetés. A lapos has eléréséhez kellő figyelmet kell fordítanunk az életmódunkra, étkezésünkre, és az edzésmódszerre egyaránt. 

Kiegyensúlyozott étkezés

Bár valószínűleg sokat hallottál már a táplálkozás fontosságáról, mégsem tudjuk eléggé kihangsúlyozni jelentőségét. Nagyon fontos, hogy kerüljük a feldolgozott ételeket, a cukros italokat és az indokolatlanul magas kalóriabevitelt. Fókuszáljunk a zöldségekre, gyümölcsökre és a zsírszegény húsokra vagy halakra, hogy elég fehérjéhez, rosthoz és vitaminhoz juthasson a szervezetünk. Ezen felül rég bevált tipp, hogy együnk kisebb adagokat és lassabban, így könnyebben elkerülhető a túlevés. Próbálunk meg szabályos időközönkénti étkezési rendet tartani, mert fontos az anyagcsere szempontjából a kiszámíthatóság és ne hagyjunk ki napközbeni étkezéseket sem. 

Elegendő folyadék

Tudjuk, hogy a csapból is ez folyik, de ennek a témának a tárgyalása sem maradhat el. A megfelelő folyadékbevitel, napi legalább 1,5-2 litert jelent, aminek legnagyobb részét a víz tegye ki. Ez elengedhetetlen a sejtek hidratáltságához, az emésztéshez, az anyagcserének és segít a fáradtság legyőzésében az optimális vérnyomás beállításával. A diétához abból a szempontból is hozzájárul, hogyha a gyomrodban sok a folyadék, kevésbé leszel éhes. Természetesen, a felsorolás a teljesség igénye nélkül. 

Alvás és stresszkezelés

Minden embernek különböző az alvásigénye és a stressztűrő képessége. De egy dolog egész biztos közös: a kialvatlanság és a túl sok stressz csökkenti az anyagcsere sebességét, ami több kalória felhalmozásához vezet. Továbbá, növeli az éhségérzetet és a cukros ételek és egyéb nassolnivalók utáni sóvárgást. A kimerültség és a stressz növeli a vér kortizol szintjét, amit köznyelvben „stresszhormonnak” is hívnak. A kortizol pedig hozzájárul a hasi zsír raktározásához. Tehát próbáljunk meg elég időt szánni a pihenésre, ha szükséges alkalmazzunk lefekvés előtti gyógyteákat vagy meditációt. 

A plank, mint aranystandard hasfal erősítő gyakorlat

A megfelelő életmód mellett a hasizmok erősítésére is hangsúlyt kell fektetni, a feszes és izmos has elérése érdekében. A plankelés azért hasznos, mert a teljes hasfalat dolgoztatja és hozzájárul a törzsstabilitás növeléséhez és helyes testtartáshoz szükséges izmok erősítéséhez is. Támaszkodjunk a könyökeinkre és a lábujjainkra. Figyeljünk arra, hogy a könyökünk a vállaink alatt helyezkedjenek el a talajon, és az egész gerincünk legyen minél egyenesebb. Koncentráljunk a helyes forma megtartására az egész gyakorlat során, és próbáljuk tudatosan megfeszíteni a hasizmokat. 

Alulról indított hasizom gyakorlatok

Az alulról indított hasizom gyakorlat azt jelenti, hogy a talajon fekszel hanyatt fekve, a felsőtestünk stabilan tartjuk és a lábainkkal csináljuk az elmozdulásokat. Például, a két kezünket rögzítjük a tarkónknál, míg a két lábunkat enyhén megemeljük a talajtól nyújtva, majd térdhajlítással közelítjük a mellkasunkhoz és vissza kinyújtjuk a levegőbe. Ez a fajta gyakorlat, a szokásos felülések helyett inkább a hasizom alhasi részét dolgoztatja, ahol a legmakacsabbul szokott lerakódni a zsír. 

Végül, de nem utolsó sorban: a kihagyhatatlan kardió edzés

Sokunk egyből rosszul lesz, ha a kardió edzést emlegetik. Mégis, a kardió edzésforma megdönthetetlenül a leghatékonyabb zsírégetésre. Próbáld ki a kocogást, a kerékpározást vagy úszást. Ha pedig inkább edzőtermi keretek között kardióznál, számos eszköz és csoportos óra áll a rendelkezésedre, hogy kalóriákat égethess. Az esztétikai vonzata mellett, a kardiózás kifejezetten egészséges, mert erősíti a szívizmot és az érfalak rugalmasságát, segíti a stresszlevezetést és növeli a tüdőkapacitást. 

 

Ne feledd, hogy a lapos has elérése időbe telik, és nagy szükség van a rendszerességre és a kitartásra. Azonban, muszáj megemlíteni, hogy alkati és genetikai adottságok is befolyásolják az eredményeket. Az a lényeg, hogy érezd jól magad a bőrödben, és törekedj a minél egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életmódra.