Miben lehetünk segítségére? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Minden megkeresésre 2 munkanapon belül válaszolunk.

Hátedzés gyakorlatok a jobb tartásért – próbáld ki most!

Gyakorlatok a hát erősítésére a fájdalommentes mindennapokért

Szeretnél fájdalommentes mindennapokat? A kulcs a hátizmok erősítése! A hosszú irodai munka, a mozgásszegény életmód és a rossz testtartás mind hozzájárulnak a hátfájáshoz. Íme néhány hátgyakorlat, amelyet beépíthetsz az edzésprogramodba, hogy javítsd a tested általános stabilitását és csökkentsd a hátfájást.
 

A hátizmok anatómiája és működése 

Mielőtt rátérnénk a konkrét gyakorlatokra, vessünk egy pillantást a hát anatómiai felépítésére! A hátizmok két nagy csoportra oszthatók. A felszíni izomcsoportok nagyobbak és jobban láthatóak, ide tartoznak például a széles hátizom és a lapockák záródásáért felelős rombusz izmok.
A mély réteg elsősorban a gerinc stabilizálásáért és mozgatásáért felelős, ennek gyengesége okozza általában a kínzó a hátfájást. Tehát ha valakinek első ránézésre izmos is a háta, a mély réteg nem feltétlenül olyan erős.
 

A hátizmok szerepe a mindennapi mozgásban és testtartásban 

Ezek az izmok lehetővé teszik a szabad mozgást és fenntartják a test egyensúlyát, valamint biztosítják a kapcsolatot a felsőtest és az alsó végtagok között. Emeléskor a hasizmokkal együtt dolgozva összehúzódnak, így biztosítva a megnövekedett hasűri nyomást és a törzs stabilitását. Ezenkívül a hát egyes izmai részt vesznek a légzési folyamatokban, segítve a rekeszizom működését, így hozzájárulnak a mellkas tágulásához és összehúzódásához a légzési ciklus során.
 

A rendszeres hátedzés pszichológiai előnyei  

A fizikai erőnlét javítása mellett a rendszeres edzésnek számos pszichológiai előnye is van. 

Az egyik leggyakoribb pozitív hatás a stressz csökkentése. A fizikai aktivitás során endorfinok szabadulnak fel, amelyek a szervezet természetes fájdalomcsillapítói és antidepresszánsai is egyben. Emellett csökkenti a szorongást és a letargia érzését, valamint segíti a relaxációt és javítja az alvás minőségét. Növeli a koncentrációt, a szellemi teljesítményt és a memóriát.
A testmozgás által elért pozitív hatások hosszú távon kihatnak az életminőségre.
 

Széles hátizom erősítése (Lehúzások hátgépen) 

Most nézzünk néhány gyakorlatot a hátizmok erősítésére. 

Állítson be a megfelelő súlyt magának, és üljön le úgy, hogy a húzódzkodó rúd önnel szemben, fej fölött helyezkedjen el. Karjait tartsa vállszélességben, és koncentráljon a kontrollált lehúzásra és a lassú elengedésre. Ügyeljen arra, hogy a lapockáit tartsa zárva, a vállait pedig a gyakorlat során végig lent. 

 

Húzódzkodás 

Akár klasszikus húzódzkodás, akár szélesebb vagy keskenyebb fogású húzódzkodás, nagyon hatékony saját testsúlyos gyakorlat, amelyhez csak egy fix felfüggesztésű rúdra van szükség. A hát összes izomrétegét igénybe veszi, a széles izmoktól a gerincet megtámasztó kisebb izmokig. 
 

Az edzés szuperhős módra (Superman) 

A Superman-gyakorlathoz nincs szüksége semmilyen fitneszeszközre, bár az extra nehézség érdekében használhat két súlyzót. Feküdjön hasra egy vízszintes felületen, majd nyújtsa ki mindkét karját előre. Ezután emelje fel a törzsét és felső végtagjait a padlóról. Nehezebb megoldás, ha a kinyújtott lábait emeli fel a padlóról. Ennél a gyakorlatnál ügyeljen arra, hogy a nyak és a törzs nyújtva legyen, és ne görnyedjen be a váll.  

 

A hátgyakorlatok gyakori hibái

A hátgyakorlatok során elkövetett leggyakoribb hibák a vállak, lapockák és a gerinc helyzete körül összpontosulnak. A gyakorlatok során ajánlott, hogy a vállakat végig lent, a mellkast pedig felfelé tartsa, míg a lapockákat zárja össze. Törekedjen arra is, hogy a gerincét egyenesen tartsa, hogy a nyaki gerince a törzs meghosszabbítása legyen, és ne tolja előre a fejét. Végül, de nem utolsósorban, még ha erősítjük is a hátizmokat, ha a derekat rossz pozícióban tartjuk, a fájdalom fokozódhat. Ezért gondoskodni kell arról, hogy a derék a lehető legegyenesebb legyen, amit úgy érhet el, hogy a köldökét a gerince felé húzza, és a medencéjét hátra billenti.   

 

Az egészséges és erős hátizomzat nemcsak a mobilitást és a teljesítményt javítja, hanem segít enyhíteni a hanyag testtartás okozta hát- és derékfájdalmakat is. Ezért fontos, hogy a hátizomzat erősítését beépítsük az edzésprogramunkba, és ne feledkezzünk meg a bemelegítő és nyújtó gyakorlatokról sem minden edzés elején és végén.