Miben lehetünk segítségére? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Minden megkeresésre 2 munkanapon belül válaszolunk.

Pulzusszám csökkentése: technikák a megfelelő szívritmusért

Edzéstechnikák a pulzusszám csökkentéséhez

Napjainkban, a magas pulzusszám sok embert érint. Egyrészt egészségügyi probléma is állhat a tünet hátterében, másrészt pedig a rohanó világunk és a stresszes életmód nagymértékben hozzájárulnak a tartósan magas pulzus kialakulásához. Habár edzés közben, értelemszerűen a fizikai megterhelés hatására ideiglenesen emelkedik a pulzusunk, mégis a kellően edzett emberek nyugalomban lévő pulzus szintje tartósan csökken. Így ahhoz, hogy az edzés ki tudja fejteni a pulzus-és vérnyomáscsökkentő hatását, hosszú távú és rendszeres testmozgás szükséges. Mutatjuk, mely edzésformák a legalkalmasabbak a pulzusszám csökkentésére.

Jóga

A jóga méltán híres és elterjedt a nyugtató, stresszcsökkentő hatása miatt. Számos mentális gyakorlat és meditáció segíti a felgyülemlett feszültség feldolgozását és csökkentését. Mindeközben a testmozgás és a dinamikus gyakorlatok szerotonint, azaz „boldogsághormont” szabadítanak fel. A jóga kifejezetten alkalmas a beszűkült mobilitású ízületek helyreállítására és a helyes testtartásért felelős mély tartó izmok erősítésére. Továbbá a jógát gyakorolhatod kezdő és profi szinten is, valamint olyan sok változata és irányzata van, hogy sokan megtalálják benne azt, amit keresnek egy sportban.

Tai Chi

A tai chi, egy hagyományos kínai mozgásforma, ami több száz éves múltra tekint vissza. Gyakran emlegetik „lágy harcművészetként” vagy úgy, mint „meditáció mozgásban”. A sport lényege, hogy elmélyült elmével, fókuszáltan és a jelenben levéssel végeznek lassú, könnyed mozgásokat. A légzéstechnikák növelik az agy oxigénellátását és teljesítményét. A különböző testi és lelki gyakorlatok segítenek az egyensúly fejlesztésében és a rugalmasság fokozásában. A meditatív jellegű gyakorlatok pedig, éppúgy mint a jógánál, enyhítik a stressz és a szorongás érzését.

Intervallum edzés

Az intervallum edzés lényege, hogy magas és alacsony intenzitású feladatok váltogatják egymást. Ez az edzésforma kifejezetten hatékonyan segít edzeni a szívizmot, a tüdőt és javítja az érfalak rugalmasságát. Például 30 másodpercig majdnem teljes erőbedobás sprintelj, majd 1-2 perc lassú kocogás pihenőként, majd ismételd meg párszor a ciklust.
Nem neked való a futás? Semmi gond, mert a futáson kívül számos izgalmas gyakorlattal lehet még belevágni az intervallum tréningbe. Mivel az intervallum edzés egy összetett tréning forma, ezért érdemes szakember által vezetett órára járni.

Aerob edzés

Az aerob edzés élettani háttere, hogy az energiafelhasználás, azaz a kalóriák „elégetése” aerob módon, vagyis oxigén felhasználása mellett történik. Ehhez próbáld meg a pulzusod a maximális pulzus számod (220 mínusz életkor) 50-70%-a között tartani. Kifejezetten hatékony aerob edzés például egy tempós gyaloglás, kocogás, úszás vagy kerékpározás. Az aerob edzések kulcsa, hogy hosszabb időtartamig (legalább 30-40 perc) alacsonyabb intenzitáson mozogjunk. Ezzel az edzésformával nem megy olyan magasra a pulzusunk, mint az intervallum edzésnél, ezért egy nagyon biztonságos és széles körben alkalmazható edzésformáról van szó.

Egyéb tippek és trükkök

Az sportolás mellett egyéb életmódbeli tippek is vannak, amelyekkel hosszútávú pulzus csökkenést érhetünk el. Ilyen például a kávé és a koffein bevitel csökkentése. Sokszor a késő délutáni kávék, energiaitalok vagy koffeintartalmú teák jobban megzavarják az alvás ciklusodat, mint gondolnád. Így a tested nem tudja elérni a mély alváshoz szükséges nyugodt állapotot. Emellett kiváló stresszcsökkentő hatásúak a különböző mélylégzést gyakoroltató légzőtechnikák, meditációk vagy nyugtató zenehallgatás. Minden ember különböző, ezért bátran kísérletezz azzal, hogy számodra mi a leghatékonyabb megoldás.

 

A magas pulzusszám számos egészségügyi problémának a része és tünete lehet, ezért ha valaki rendszeresen és hosszútávon ilyet tapasztal magán, mindenképpen szükséges orvosi kivizsgálásra mennie. Ez a cikk nem helyettesíti, vagy nem írja felül az orvosi irányadást, de praktikus tippeket és hasznos kiindulási alapot adhat. Az alacsonyabb pulzusszám egy nyugodtabb állapotot is jelent, és a mozgás hosszú idők óta köztudottan hozzájárul az a kiegyensúlyozott életmód eléréséhez.