Miben lehetünk segítségére? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Minden megkeresésre 2 munkanapon belül válaszolunk.

MILYEN MINŐSÉGI JELLEMZŐKRE FIGYELJ A KARDIÓ KONZOL KIVÁLASZTÁSÁNÁL?

Fedezd fel mi teszi könnyen használhatóvá a futópad- és más kardió eszközök konzoljait. Plusz: Ismerd meg az új technológiai lehetőségeket.

Ha kardió eszközt veszel, az olyan mintha autót vennél.  

Nagy befektetés, amire általában csak jó pár évente kerül sor. A kínálat sokat változik a vásárlások között. Az otthoni fitnesz felszerelések eladása 3 százalékkal növekedett a COVID 19 kezdete óta, így sokkal több első vásárló van, mint eddig.  

Lehet te vagy az egyikük. Ha így van, akkor szeretnénk segíteni a kínálat megértésében. Mert ahogy a mai autók is egyre újabb és változatosabb technológiával felszereltek, úgy a futópadok is olyan dolgokra képesek ma, amit 5 éve nem is hittünk volna. 

  •  A rendelkezésre álló változatok megértése 
  • A számodra hasznos funkciók meghatározása
  • A pénzügyi lehetőségekhez illő változat megtalálása

Ez az útmutató az első lépéssel kezdődik. A következő részben mélyebbre ássuk magunkat a futópad konzolok témájában. Elmagyarázzuk, hogy hogyan befolyásolja a komfort érzetet és biztonságos használatot a konzolok kezelő felülete, kijelzője. Ismertetjük az új kapcsolódási lehetőségeket és azt is, hogy ezek milyen pluszt nyújthatnak számodra. 

A végére képes leszel, hogy helyes döntést hozz, melyik a neked megfelelő változat. 

HOGYAN TUDOD MEGÁLLAPÍTANI ELSŐ LÁTÁSRA, HOGY MEGFELELŐ-E EGY KONZOL

Miért ennyire lényeges a konzol? Egy fitneszeszköznél fontos, hogy tartós legyen, jó rezgéscsillapítással rendelkezzen és nemutolsó sorban, jó érzés legyen használni. Ez az alap. 

A konzol viszont felel minden interakcióért, ami az eszközön történik. Ez az, amivel az első pillanatban kapcsolatot teremtesz, amikor használni kezded az eszközt, legyen az akár futópad, kerékpár, elliptikus vagy arc tréner. A konzolok kinézete, használata minden gyártónál nagyban különbözik. 

A konzol segítségével gyorsan elkezdheted az edzést, könnyedén csatlakoztathatod az eszközeidhez és – ha valaha untatott a kardió edzés – új edzés módokat is kipróbálhatsz velük. 

Akkor jó egy konzol, ha a következő szempontok szerint vizuálisan jó a megjelenése: 

  • A legtöbbet használt gombok a legnagyobbak. A lényeges információk, tehát a „go”, a „stop” és a „cooldown” gombok jól láthatóak és konzol közepéhez közel helyezkednek el.
  • A második legtöbbször használt funkciók a sebesség és a meredekség állító gombok. Ezeknek is nagy méretűnek kell lenniük és a középen elhelyezve. Az előre programozott sebességnek is jó, ha van gombja.
  • A szórakoztató opciók a periférián legyenek, például az eszköz csatlakoztatás gombja vagy a TV irányító panelek.
  • Jó, ha több, előre programozott edzésterv közül lehet választani. Idő alapú edzéstervek, például azintervallvagy fartlek edzések. 
  • A konzol kijelzőjének elég nagynak kell lennie, hogy könnyedén olvashatóak legyenek az üzenetek a LED vagy az LCD kijelzőn.

Végül pedig a könyv tartót se felejtsük el, amit ma már okostelefon vagy táblagép tartónak is használni lehet.

NEM ELÉG SZÓRAKOZTATÓ EZ A MOZGÁSFORMA?

Miután megnéztük, hogy minek kell lennie egy konzolon, nézzük meg, hogyan jelenítik meg a konzolok az információkat. 

Három kategóriába sorolhatók a lehetőségek. A szórakoztatási lehetőségek száma szerint ezek az opciók növekvő sorrendben: 

  • LED Konzolok – A klasszikus eszköz. A LED-es konzolon gombokkal irányítható az eszköz és LED fényekkel írja ki az üzeneteket. Ez azoknak jó választás, akik sokat használják a konzolt és nem akarnak semmi macerát.
  • LED/LCD Hibridek – Ezeknek a konzoloknak van néhány gombjuk és LED kijelzővel jelenítik meg az információkat egy beágyazott videóképernyő körül. Azoknak jó, akik szeretik figyelni a konzolt, de nincs szükségük az érintőképernyőre.
  • Tablet-stílusú érintőképernyős LCD – Gyakorlatilag egy magas kategóriásiPad, rászerelve a kardió eszközre. Ezek a kijelzők rendelkeznek a legnagyobb rugalmassággal és prémium funkciókkal, például a streaming edzésekkel;

Egy másik fontos dolog a megközelíthetőség. Minél nagyobb a kijelző az eszközön, annál nagyobb méretben tudja az információkat megjeleníteni. A nagyobb konzolon több üzenet fér el (a software frissítésekhez és a karbantartáshoz segítség) vagy nagyobb betűméretet tud megjeleníteni. 

MI TESZ MÉG EGY KONZOLT JÓ MINŐSÉGŰVÉ?

Semmi sem bosszantóbb mint, miután sok pénzt költöttél egy új kardió eszközre, egy magas javítási költség számla. A garancia megnyugtató és biztosít az esetleges gyártási hibák esetén. 

Több különböző részegység tartozik a garancia alá, tehát érdemes utána kérdezni, hogy mire- mennyi idejű vonatkozik a garancia. Ezek a különböző részek: 

  • Váz (Az eszköz felépítése) 
  • Motor (Ami a szíjat hajtja) 
  • Elektromos részegységek 
  • Mechanikus részegységek (kerekek, tengelyek stb.) 
  • Felületek 
  • Szerviz (ki fizeti magát a szervizt) 

MI A KÜLÖNBSÉG A KÖZÜLETI FUTÓPADOK ÉS AZ OTTHONIAK KÖZÖTT?

Az otthoni és a közületi futópadok között nincsen nagy különbség, csak a tartósság. 

A kereskedelmi felszerelésekben komolyabb a lengéscsillapítás és több megerősített alkatrésszel rendelkeznek, hogy bírják az egész napos használatot és a különböző felhasználási szokások miatti terhelést. Az átlagos, otthoni futópadok esetében erre nincs szükség, mivel naponta csak pár órát vannak használva. 

Az otthonra szánt termékek között megtalálhatók az összecsukható futópadok, amik helytakarékosak. 

KAPCSOLÓDJ: A „KÖTELEZŐ” FITNESZ TECHNOLÓGIÁK

Több felhasználó használ interaktív eszközöket, és jóval több módon, mint valaha. A bluetooth fejhallgatók eladása 200%-al nőtt 2019-ben, az Apple AirPods önmagában 60 millió eladott darabbal büszkélkedhet. 

Nagyjából 14 millió új ember vett okosórát 2020 első negyedében. Fontos tudni, hogy ezek a számok még a COVID előtti időszakból származnak. Könnyű tehát belátni, hogy a “hordozható eszközök” 

térhódítása miért az elsőszámú befolyásoló trend a fitnesz világban, az elmúlt 6 évben újra és újra, az American College of Sports Medicine szerint. 

Tehát, amíg 20 éve néhány ember pulzusmérővel felszerelve használta a futópadot, addig ma minden felhasználó okosórával és minőségi fejhallgatóval rendelkezik – persze az összes eszközük vezetéknélküli. 

Ahhoz, hogy az eszközök armadáját ellássák (sok különböző márkát is) a konzoloknak megfelelő kapcsolódási opciókkal kell rendelkezniük: 

  • Az ANT+ lehetővé teszi, hogy az eszközök vezeték nélkül kommunikáljanak, és adatokat osszanak meg egymással. Ez a populárisGarminszéria eszközeinél jelent meg először és utána fejlődött tovább. 
  • Az Apple®GymKitzökkenéstelenül működik az Apple Watch-okkal, így adatokat oszthatnak meg egymással. Az óra követi az elégetett kalóriát és követi a pulzusszámot, amíg a futópad a sebességet és a távolságot követi. 
  • A Bluetooth® (vagy BLE) mindennel működik a pulzus számlálóktól a BEATS stílusú fejhallgatóig.
  • Az NFC egy rövid hatótávú szenzor technológia, amit az “érintéses fizetés” miatt már mindenki ismer. A futópadon eszméletlen egyszerűvé teszi az Android vagy iPhone eszközök csatlakoztatását.
  • A Wifi — igen, mint a laptopodban — segít, hogy nagyobb mennyiségű adatot küldhessünk a kardió konzolnak. Hasznos a futópad használatnak, szerviz igény követésében és prémium lehetőségek nyújtásában, mint az edzések streamelése.

5 KÉRDÉS, AMIT MINDEN KARDIÓ KONZOL VÁSÁRLÁSNÁL ÉRDEMES MEGKÉRDEZNI

  • Mennyi idő alatt kapcsol be a konzol? 

Senki sem szeret várni. Egy eszköznek kevesebb mint 6 másodperc alatt kell bekapcsolódnia. 

  • Mit tud az alapmodell? 

Több kardió eszköz gyártó olcsó ajánlatokkal csalogat “alap” futópad konzol néven, viszont utána sok pénzt lehúznak rólad a bónusz funkciókkal. 

  • Mi történik, ha valami probléma akad fent? 

Bizonyosodj meg róla, hogy a garancia mit fedez, és milyen segítséget nyújt a gyártó, ha valami probléma adódik. Nem akarsz bonyolult menükön átverekedni magad, hogy érthetetlen hiba kódokat olvashass, tehát tudd meg hogyan zajlik a technikai segítségnyújtás. Illetve kérdezd meg: Milyen gyakran kell a konzolt frissíteni és ha kell, akkor az mennyire lesz bonyolult? 

  • Milyen edzés élményt szeretnél? 

Gondolj bele, hogy milyen szórakoztatási élményt és bónusz tartalmat szeretnél. Szeretnél filmet nézni vagy edzéseket közvetíteni? Ha igen, akkor az érintőképernyős LCD a megoldás. Ha csak az eszköz hangjára (vagy fejhallgatóval) szeretnél futni, akkor a LED konzol is elég. 

  • Milyen eszközökkel kompatibilis? 

Bizonyosodj meg róla, hogy a te eszközödhöz is tud csatlakozni. Legyen az Bluetooth®, Apple® GymKit, ANT+, Garmin vagy Polar.