Miben lehetünk segítségére? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Minden megkeresésre 2 munkanapon belül válaszolunk.

Indoor cycling – szezonális vagy mégsem?

Lehetnék én is oktató, nagyon szeretek bringázni és a csoportos órákat is? Miért a terembe járjak, ne az erdőbe, közútra? Lehet, hogy alapozó edzésnek is jó? Minderre és még sok minden másra választ kaphatsz. Olvasd el

A köztudatban a legtöbben úgy gondolják, hogy terembe tekerni többnyire télen vagy a tavaszi/őszi hűvösebb időszakban járnak az emberek. Ezt alapvetően én is így gondoltam, ezért is érdekes tapasztalat, hogy van olyan terem, ahol nyáron is teltházzal/nagy létszámmal mennek az órák. Minek köszönhető és vajon mit csinálnak másképp? Ezt szeretném egy kicsit körbejárni ebben a cikkben.

Messziről indulok, de így lesz kerekebb a történet.

Közel 20 éve, hogy egy kollégám unszolására részt vettem az első indoor cycling órán és azóta az életem része ez a mozgásforma. Évekig jártam vendégként az órákra és váltam tapasztalt vendégből oktatóvá. Ez ma már nem feltétlenül így van, de ez egy másik cikk témája lehetne J Az első években én is téli kiegészítésnek szántam az edzéseket a hétköznap estéken, amikor már sötétben, hidegben munka után nem a legideálisabb a kinti mozgás, legyen az futás vagy bringa. Kezdésként küzdöttem a futópaddal, de nem lettünk nagy barátok. Amíg kint egy óra futás könnyedén eltelik, addig a futópadon a fél óra futást is nagy szenvedésként éltem meg és azt hittem, sosem telik el az edzésre szánt idő.

A futópados megpróbáltatások után megváltásként jött az indoor cycling, ahol zenére közösen forgatva a pedálokat egy motiváló edzővel gyorsan eltelt egy óra. Idővel kevés is volt az egy alkalom, úgyhogy dupla órákra jártam már, hogy a megfelelő edzésterhelést megadjam magamnak. Ekkor már kitolódott, hogy meddig járok a terembe és tavasz végéig is kitartottak a benti edzések és csak a nyári időszakra tűntem el pár hónapra.

Ehhez képest, amikor átültem az oktatói nyeregbe, nem volt kérdés, hogy mikor megyek tekerni a terembe és mikor nem. De bárhol is tartottam órát az elmúlt tizenévben, az egyértelműen kirajzolódott, hogy nyáron tényleg csak a kemény mag marad és a többség inkább a szabadtéri sportot választja a jó időben. Meg persze ilyenkor nyaralnak az emberek, jönnek a szabadtéri egyéb családi, baráti programok és az is érezhető a létszám visszaesésben.

Ezek után mindenképp figyelemreméltó az, ha valamelyik terem képes felülírni a nyári visszaesést és a meleg hónapokban is hozni a létszámot. (Zárójelben megjegyzem, hogy a tapasztalatom nyilván nem teljes körű, de azért jópár teremben megfordultam illetve más edzőktől, vendégektől is jönnek visszajelzések, ezért merek általánosságban fogalmazni. Minden hasonló ellenpéldát szívesen veszek, aki megtapasztalta és érdekel, hogy milyen körülmények mellett sikerült ezt elérni ha valaki szívesen megosztja)

Két konkrét esettel találkoztam a covid időszak ellenére (ami szintén „megrángatta” a terembe járó vendégek létszámát), amikor a nyári időszak visszaesésén sikeresen felülkerekedett a terem és erősebb létszámokat hozott az egyik terem mint általában, míg a másik terem konkrétan teltházzal fut a nyári hónapokban is.

Felmerül a kérdés, hogy mi változott és mi az, ami hozzá tudott ehhez járulni? Több tényező együttes hatásáról van szó és nem lehet azt mondani, hogy egy dolgot ki lehet emelni. Egyébként is az összhatás az, ami mérhető.

 

Szóval lássuk, hogy mi változott ezekben a termekben?

  1. újgenerációs wattmérős kerékpárok beszerzése

a kijelzővel felszerelt kerékpárokon mérhetővé válik az edzésterhelés, edzés végén a vendég egyértelmű visszajelzést kap az elvégzett munkáról. Így a saját fejlődése, teljesítménye folyamatosan nyomon követhető, ami hosszabb távon is plusz motivációt jelent.

  1. digitális vendég élmény (kivetítő, beépített videók, plusz funkciók)

a digitalizáció a fitneszben az indoor cyclingot is elérte már évek óta. Magyarországon is most már egyre több olyan terem található, ahol a tekerés élményéhez nagy méretű kivetítőn megjelenített hangulatos videók, résztvevők kivetítése, vendégek versenyeztetése és számos más funkció járulnak hozzá és teszik színesebbé a teremben tekerést.

  1. applikáció az edzésadatok elmentéséhez

ma már a szabadidő sportolók körében rengeteg applikáció érhető el, ami az edzésadatok nyomon követését támogatja vagy ad más jellegű támogatást a sportolónak. A kerékpárokhoz tartozó saját applikáció, ami szintén az edzésadatok mentését, nyomon követését támogatja, szintén a tudatos edzés kiváló eszköze. Egyre több vendég használja és emellett az applikációban olyan edzések is találhatók, amit egyénileg bármikor le lehet tekerni.

  1. személyre szabott edzés

egy csoportos órán mindig kihívást jelent az, hogy a vendégek különböző edzettségi szinttel csatlakoznak az órához. A hatékony edzéshez, fejlődéshez fontos, hogy mindenki a saját szintjéhez mérten kapjon megfelelő edzésterhelést. Ennek egy nagyon jó eszköze az a módszer, amit a wattmérős kerékpárokon használunk és a kijelzőn óra elején a vendég be tudja állítani a saját edzettségi szintjét. Ennek köszönhetően kezdő és haladó valóban együtt teker és hasonlóan fárad el.

  1. oktatók képzése, ezáltal motiváltabb oktatók

a kerékpárokhoz, az új edzésmódszer elsajátításához és a digitális rendszer használatához oktatói képzés is tartozik, ahol az oktatók megkapják az óratartáshoz szükséges ismereteket. Ez az oktatóknak is fejlődési lehetőség egyúttal, illetve egy kiváló eszköztárat kapnak a kezükbe a színesebb óratartáshoz, aminek használata, órán alkalmazása már az ő kreativitásukon is múlik.

  1. klímával, légtisztító berendezéssel ellátott terem

az edzéshez a megfelelő hőmérséklet és a tiszta levegő biztosítását nem szükséges indokolni, hogy mennyire fontos.

 

Azt gondolom, hogy ezek a legnagyobb változások, ami az említett termekben hozzájárult az áttöréshez.

Bízok benne, hogy gondolatébresztőnek jó volt ez a pár sor és ha közelebbről is szeretnél ezzel az irányzattal megismerkedni, akkor előtted is ott a lehetőség, hogy oktatóvá válj.

Az IWI akkreditált képzései közé bekerült az alap indoor cycling oktató képzés és szeptemberben jön a következő hétvége.  A képzés célja, hogy letisztult gyakorlati formában adja át azt az ismeretanyagot, ami a biztonságos, hatékony, és élményszerű indoor cycling órák vezetéséhez szükséges. Számos személyi edző is ezekkel az órákkal egészíti ki tevékenységét. A képzésen a résztvevők a német Team ICG harmincéves tapasztalatát, képzési anyagát kapják meg gyakorlatorientált formában. A képzés kerékpár márkától független, mert hiszünk benne, hogy az alapok elsajátításához mindegy, hogy melyik teremkerékpáron ülünk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a következő képzésen!

Írta: Viczián Gyöngyi,
indoor cycling IWI akkreditált alapképzés oktatója, ICG Master Trainer, közgazdász
végzettségek: sportedző (kerékpár szakág), személyi edző, sportszervező/sportmenedzser, sportcoach